GenomineerdenVarkenshouderij

Genomineerd categorie Varkenshouderij: Bart van Kerkhof, Wintelre

‘Er is meer dan de traditionele manier van varkens houden’

Bart van Kerkhof heeft zichzelf uitgedaagd na verplaatsing van het bedrijf van Middelbeers naar Wintelre; een ontwikkeling die in nauw overleg is gegaan met de omwonenden. Met loslopende kraamzeugen en een minimum aan antibiotica staat dierwelzijn en diergezondheid voorop in de bedrijfsvoering van VOF van Kerkhof. 

Van Kerkhof VOF is geen onbekende in de Agrafiek-verkiezing. Bij de eerste editie van de Agrafiek-award in 2014 was van Kerkhof VOF ook al genomineerd voor de award. Dat ze nu opnieuw genomineerd zijn is volgens Bart van Kerkhof de bevestiging dat ze op de goede weg zitten. “De vorige keer waren we genomineerd op basis van de plannen. Inmiddels zijn we operationeel en blijken onze plannen in de praktijk ook zo uit te pakken. Dat dat nu beloond wordt met een nominatie is een kroon op het werk van de afgelopen jaren.”

Uitdagingen

De verdubbeling van het bedrijf in samenspraak met zijn buren is niet de enige uitdaging die de familie van Kerkhof is aangegaan. Ook de bedrijfsvoering die Bart voorstaat is uitdagend. Zo was hij op de oude locatie al gestopt met preventief antibiotica verstrekken en probeert hij – samen met zijn twee medewerkers – het gebruik van curatief antibiotica te beperken. De Dierdagdosering ligt bij de zeugen en bij de vleesvarkens op 0,3. Ook het gasverbruik heeft Van Kerkhof in de ban gedaan: door gebruik te maken van een slim warmteterugwinsysteem uit een luchtwasser wordt er geen gebruik meer gemaakt van gas. De gasmeter is zelfs verwijderd.

Gesloten systeem

Het kunnen volgen van een toom is het grote voordeel van een gesloten systeem. Van Kerkhof heeft zich bewust niet gespecialiseerd in vermeerdering, maar het bedrijf volledig gesloten gemaakt inclusief de aanfok van gelten. Bart: “Met een gesloten bedrijfsvoering heb je minder contacten. Een goede interne en externe biosecurity is een voorwaarde voor goede technische resultaten en diergezondheid.” Met de opstart van het bedrijf is gekozen voor een hogere varkensgezondheid; een status die van Kerkhof tot op heden weet vast te houden.

Diergezondheid is volgens van Kerkhof één van de pijlers waar een toekomstbestendig varkensbedrijf op rust. “Naast dierwelzijn, milieu en ondernemen met het oog op de maatschappij. Dit moet allemaal passen binnen een scherpe kostprijsstrategie.”

Bedrijfsprofiel

Bart (37) en Judith van Kerkhof (35) vormen van Kerkhof VOF. Samen met dochter Maud (7) en zonen Tijn (5) en Gijs (2) wonen ze in Wintelre. Het bedrijf is volledig gesloten met 850 zeugen en 7.500 vleesvarkens. Ook de aanfok van eigen fokmateriaal (TN70) wordt in eigen beheer gedaan. Naast Bart werken er nog twee fulltime medewerkers op het bedrijf.

Tekst: Rob van Ginneken