Historie

Agrafiek jurybezoekDe Agrafiek Awards werden voor het eerst uitgereikt in 1985. De bedoeling ervan was om land- en tuinbouwers die op een innovatieve manier bezig waren met hun beroep te onderscheiden. Vandaag de dag is aan die doelstelling niets veranderd. Dat Agrafiek echter zo’n begrip zou worden in de agrarische sector, dat hadden de initiatiefnemers niet kunnen en durven voorzien. De ‘Oscars van de Landbouw’ zijn een regelrecht fenomeen in buurland België. Elke twee jaar worden deze Oscars tijdens de landbouwsalon Agribex uitgereikt.

Hoe het begon

Onder het voorzitterschap van professor Eric Tollens (KU-Leuven) en een vijftal juryleden werden in 1985 uit een dertigtal kandidaten een zestal bedrijven, na bestudering van de dossiers, genomineerd. Die bedrijven werden door de voltallige jury bezocht en vervolgens kritisch geëvalueerd. De eerste laureaat werd Frans Deweerdt uit Sint-Katelijne Waver, een glastuinbouwer met een modern tomatenbedrijf op substraat waar vooral de logistiek binnen het bedrijf – transport van de tomaten via kanalen – de jury imponeerde.

Prijzen per sector

Na drie edities was het voor de jury en de stichting Agrafiek tijd voor een evaluatie. De eerste drie edities hadden geleerd dat, als het over innoveren en dynamisch ondernemen ging, de tuinbouwsector duidelijk een streepje voor had op de andere sectoren. Omdat het uiteraard moeilijk is om appelen met peren te vergelijken werd in 1990 besloten om aan de wedstrijd meerdere Agrafiekprijzen, per sector, te koppelen. Op die manier konden ook andere sectoren in aanmerking komen voor een onderscheiding.