Loonwerk | Loonbedrijf van der Woerd

Loonbedrijf Van der Woerd is door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Agrafiek Award 2016 in de categorie Loonwerk. De Agrafiek Award werd gisteren uitgereikt op de AgroTechniek Holland in Biddinghuizen. Volgens het juryrapport heeft Loonbedrijf Van der Woerd voor zichzelf een sterke positie gecreëerd in de totale keten. 

Tevens mag Loonbedrijf Van der Woerd een jaar lang gebruik maken van een gloednieuwe 7-serie van New Holland en wordt de website onder handen genomen. Deze prijzen zijn mede mogelijk gemaakt door New Holland en 123Machine.

Juryrapport

Het juryrapport vermeldt het volgende over het bedrijf: ”Van der Woerd doet 50% akkerbouw en 50% melkvee. Daarnaast hebben ze een eigen akkerbouwtak van 350 hectare. Naast loonwerker zijn ze mestintermediair voor bedrijven in de regio. Veel machines zijn met GPS systemen uitgevoerd. Voordelen zijn dat alle percelen worden opgemeten en dat de data wordt opgeslagen, zodat ze snel klanten kunnen adviseren. Er kan nu ook makkelijk met de machines in ploegendienst worden gewerkt, waardor de machines in korte tijd veel draaiuren maken. Hierdoor dalen de kosten per draaiuur fors en is overcapaciteit niet nodig. Zo nodig wordt er samengewerkt met collega’s.

Bij Van der Woerd werken ze veel met bandendruk-wissel-systemen omdat ze zich ervan bewust zijn dat ze zuinig met  de bodem om moeten gaan. Dit  geldt niet alleen voor het lentewerk, maar ook met oogsten wordt met zorg met de bodem omgegaan. Het loonbedrijf werkt ook met de digitale werkbon van Agro-IT, dit om administratief overzichtelijk te houden en met minimaal aantal mensen op kantoor toch zaken te kunnen organiseren.”

Publieksprijs

Uit alle genomineerden heeft de jury een totaal van drie loonbedrijven geselecteerd die tot gisteren kans maakten op de Agrafiek Award. De verliezend finalisten zijn Loonbedrijf Breure uit Klaaswaal en Maas Markelo uit Markelo. Laatstgenoemde mocht wel de publieksprijs in ontvangst nemen: een dinercheque.