Melkveehouderij | IJsboerderij de Steenoven

IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo is door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Agrafiek Award 2016 in de categorie Melkvee. Ondernemer Ronald Pelgrom wint hiermee een ‘Oscar van de Landbouw’. Volgens de jury scoort het melkveebedrijf van Ronald Pelgrom excellent wat betreft sociale en maatschappelijke betrokkenheid. 

Het juryrapport vermeldt het volgende over het melkveebedrijf: ”Vasthouden aan eigen ideeën geeft dit bedrijf met bezoekmogelijkheden voor burgers en buitenlui een open karakter en is daarmee een voorbeeld voor de sector.” Ronald Pelgrom staat in de omgeving bekend als een innovatieve en maatschappelijke ondernemer. Met een team van vijf medewerkers en een twintigtal jonge ijsverkopers is een traditioneel gemengd bedrijf door de jaren omgebouwd tot een moderne melkveebedrijf met een renderende ijsmakerij.

Op het extensieve melkveebedrijf worden 75 roodbonte melkkoeien gemolken. Gemiddeld bedraagt de melkproductie 9.000 kilo per koe per jaar. Vijf procent van de melk wordt verwerkt in het ambachtelijke ijs van de ijsboerderij. Het ijs wordt bereid in een apart geïntegreerd gedeelte van de stal waar bezoekers het bereidingsproces kunnen aanschouwen.

De Steenoven wint ook publieksprijs

Voor het eerst in de historie van de Agrafiek Awards kon het publiek stemmen op hun favoriet. Meer dan 1.500 unieke stemmen werden uitgebracht op de drie finalisten; Melkveebedrijf Lage Bijssel uit Doornspijk, familie Lagendijk uit Diessen en IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo. IJsboerderij De Steenoven heeft met een miniem verschil van 3% ook de publieksprijs in de wacht gesleept. Alle finalisten ontvangen een wandplaquette als aandenken voor hun deelname aan de Agrafiek Awards.