Winnaars

Rose-stierenhouderij Familie Kroes wint Agrafiek Award 2014

Familie Kroes uit Uddel (Gld.) is door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Agrafiek Award in de buitencategorie. Volgens het juryrapport is de familie Kroes denker en doener pursang door continu te denken in oplossingen die eerst op kleine schaal worden getest en vervolgens worden doorontwikkeld. 

Het juryrapport vermeldt het volgende over het bedrijf van de familie Kroes: “Het bedrijf met 120 ha grond in gebruik en 3600 rose stieren staat in een Natuurgebied en probeert van allerlei restproducten een hoogwaardig eindproduct te maken wat ook verkoopbaar is en geld oplevert: eigenlijk is dit de perfectie van het motto: “Cradle to Cradle”.”

Al heel lang wordt op dit bedrijf gedacht in duurzaamheid en rendement met respect voor de natuur en de omgeving. Dit houd ook vooral in onafhankelijk blijven in ondernemen en uitvoeren. Al sinds 1991 wordt geen meer kunstmest gestrooid op het land maar wordt uitsluitend met drijfmest gewerkt. Voor de mesterij van de kalveren wordt weinig snijmais gebruikt wat opvallend afwijkend is van de traditionele mesterij. Toch wordt een prima groei van de dieren gerealiseerd. Met de realisatie van de nieuwe stierenstal in de record tijd van minder dan 3 koude wintermaanden en volledig in eigen beheer is iets prachtigs neergezet. In de omgeving ingepast met een dichte muur bomenrij, een onderkeldering voor het direct scheiden van vaste mest en urine, een lucht afzuiging via een biobed en een betonnen zolder met kwekerij voor eendenkroos. Denk daarnaast aan een geperfectioneerde mestvergister die electrische stroom afzet aan energie cooperatie Apeldoorn met warm water voor eigen bedrijf en de buurman.

De volledige beschrijving van het bedrijf van de familie Kroes vindt u hier.

Onderneemt u ook innovatief en duurzaam en wilt u kans maken op de volgende Agrafiek Awards? Dan kunt u zich nu al aanmelden voor de Agrafiek Awards 2016. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar mediaproductiespmp@prosu.nl.