Winnaars

Akkerbouwer Pieter van der Burg wint Agrafiek Award 2014

Akkerbouwer en vleeskuikenhouder Pieter van der Burg uit Oostwold (Gr.) is door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Agrafiek Award in de categorie akkerbouw. Volgens het juryrapport is Van der Burg op verschillende fronten bezig met innovaties op zijn bedrijf en schuwt hij niet om zijn nek uit te steken. 

Het juryrapport vermeldt het volgende over het bedrijf en de ondernemer Pieter van der Burg: “De jury heeft een ondernemer gezien die bewust bezig is met zijn bedrijf en binnen de mogelijkheden van het bedrijf actief op zoek is naar vernieuwing en realiseren van duurzaamheid in verschillende aspecten binnen zijn bedrijf.”

Van der Burg gebruikt veel van zijn producten als grondstof c.q. input op zijn bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn de teelt van graan als voer voor zijn vleeskuikens, stro als brandstof voor de verwarming van de stallen en vleeskuikenmest voor zijn akkerbouwtak. Hierdoor is zijn bedrijf minder afhankelijk van prijsschommelingen in de markt. Ook ontwikkelde hij een manier om vaste mest direct onder te werken terwijl zijn grond zich hiervoor eigenlijk niet leent. De NVWA heeft toestemming verleend voor zijn manier van werken. Om gewasbeschermingsmiddelen effectiever in te zetten heeft Van der Burg geïnvesteerd in GPS en in een Wingsprayer systeem. Verder is hij als initiatiefnemer betrokken bij een proef voor niet kerende grondbewerking en bladbemesting.

De volledige beschrijving van het bedrijf van en de ondernemer Pieter van der Burg vindt u hier.  Van der Burg is ook actief op Twitter: @PieterBurg.

Onderneemt u ook innovatief en duurzaam en wilt u kans maken op de volgende Agrafiek Awards? Dan kunt u zich nu al aanmelden voor de Agrafiek Awards 2016. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar mediaproductiespmp@prosu.nl.