GenomineerdenVarkenshouderij

Genomineerd categorie Varkenshouderij: Sabine Grobbink, Barger-Compascuum

Het eerlijke verhaal vertellen

Sabine Grobbink deelt via social media deelt foto’s en geeft ze uitleg over het varkensbedrijf, dat ze samen met haar man Tonny runt en waar ze haar eigen verantwoordelijkheden heeft.  Met de Agrafiek wil ze de rol van de vrouw in de varkenshouderij benadrukken. “Vrouwen kunnen met een neutrale blik het bedrijf bekijken en beter de vertaalslag maken naar de burger.” 

De nominatie voor de Agrafiek-award doet haar een groot plezier. “Ik vind het fijn dat het gewaardeerd wordt dat ik ons bedrijf presenteer op social media. Heel veel burgers weten niets over de varkenshouderij, maar hebben wel een mening. Ik leg uit waarom dat we zaken op een bepaalde manier doen.”

Vrouw in de sector

Extra plezier doet het Sabine dat een vrouw genomineerd is voor de prijs. “Vaak zie je dat mannen op de voorgrond staan, bijvoorbeeld bij de uitreiking van prijzen. Maar de rol van de vrouw is zeker zo belangrijk in de sector. In ons geval hebben we een man-vrouwmaatschap. We nemen samen de beslissingen, al is dat soms nog niet helemaal doorgedrongen bij de vertegenwoordigers”, glimlacht ze. Zelf probeert Sabine zoveel mogelijk kennis te vergaren door aan te sluiten bij studieclubs, maakt ze deel uit van de ledenraad van coöperatie FromFarmers en is ze teamlid bij Varkens Vandaag.

Sabine wil graag een lans breken voor de rol van de vrouw in de sector. “Vaak zijn de vrouwen binnen de varkenshouderij niet opgegroeid tussen de varkens. Ze ontmoeten toevallig een leuke varkensboer en rollen zo het vak in. Omdat mannen van kleins af aan opgegroeid zijn tussen varkens, beschouwen ze veel zaken als normaal. Een vrouw heeft een meer neutrale blik op zaken die goed en verkeerd gaan.”

Samenwerken

Volgens Sabine Grobbink moet de varkenshouderij de ondersteunende rol van social media in de bepaling van de beeldvorming niet onderschatten. “Ik plaatste een keer een foto van rondrennende biggen en ik noemde dat biggengymnastiek. Opmerkelijk hoeveel reacties ik daar op krijg. Of de keer dat ik de Boerburgertweet een week heb onderhouden. Heel bijzonder hoeveel burgers daarop reageren.”

Bedrijfsprofiel

Sabine Grobbink (44) runt samen met Tonny Grobbink (47) een vermeerderingsbedrijf in Barger-Compascuum. Het gezin Grobbink bestaat verder uit Stefan (17), Eline (15) en Martijn (13). Het bedrijf heeft twee locaties. Op één locatie worden de gespeende biggen gehuisvest. Op de tweede locatie staat het zeugenbedrijf met 800 zeugen. Naast de varkenstak heeft het bedrijf een akkerbouwtak met 35 hectare land.

Tekst: Rob van Ginneken