AkkerbouwWinnaars

Akkerbouwer Jan Reinier de Jong wint Agrafiek Award

Akkerbouwer en energieproducent Jan Reinier de Jong uit Odoorn (Dr.) is door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Agrafiek Award in de categorie akkerbouw. De Jong ging eveneens naar huis met de publieksprijs.

Bij het betreden van zijn erf valt  niet direct op, dat het akkerbouwbedrijf zoveel anders is dan andere vergelijkbare bedrijven. Een grote zeecontainer trekt wel direct de aandacht. Het gevaarte blijkt de opslagplaats te zijn voor een grote accu, die nodig is omdat De Jong vier schuren vol met zonnepanelen heeft. “Die energieopslag is nu ook gekoppeld aan onze aardappelbewaring. Als de energieprijs laag is, gaan we meer koelen en als stroom heel duur is; dan zetten we onze koeling even uit. Dat zorgt voor een flinke besparing op de energierekening van ons bedrijf. Alle akkerbouwers die ook maar enigszins aan opslag doen, zouden dit systeem moeten hanteren”, vindt De Jong. “Dat geldt overigens ook voor melkveehouders, want die zouden het kunnen koppelen aan de melktank.”

Verdienmodel

De besparing is overigens wel relatief: bij een negatieve stroomprijs krijgt De Jong geld toe om de stroom van het net te halen. Even later kan hij die stroom weer voor een mooie prijs verkopen: “Dat zijn mooie momenten”, aldus De Jong. Maar de voorwaarden zijn niet altijd zo gunstig: “De eerste maanden gingen moeilijk waardoor we amper de netwerkvergoeding konden betalen. Inmiddels gaat het een stuk beter. Op sommige dagen beuren we meer dan 20 cent per kWh. Helaas nog niet elke dag, maar dat geeft wel aan dat het kan. Iedereen is er erg content mee.”

Volgens De Jong zijn dergelijke innovaties noodzakelijk geworden: “Boeren die nog geen zonnepanelen hebben zijn over 25 jaar geen boer meer”, zegt hij stellig. “Gelukkig zijn er in de landbouw al behoorlijke stappen gemaakt. We zijn daarin bijvoorbeeld al verder dan het MKB, dat ook voldoende daken beschikbaar heeft om zonnepanelen te plaatsen.”

Naast de energieopslag heeft De Jong natuurlijk ook nog ‘gewoon’ een akkerbouwbedrijf, waaraan hij dagelijks zeer veel tijd besteedt: “Ik vind werken op de boerderij heel mooi. Of het nou gaat om aardappels poten, bieten poten, bieten zaaien of aardappelselectie. Het maakt mij niet uit: domme of hoogstaande werkzaamheden, alle seizoenen en alles wat erbij hoort vind ik geweldig. Maar ik zoek buiten mijn bedrijf ook de nodige uitdaging, al blijft de corebusiness natuurlijk akkerbouw. Met andere woorden: wel investeren, maar daarin keuzes maken in verband met de tijd.”

Agrafiek Award

De Agrafiek Award beloont en stimuleert agrarische ondernemers met een waarderingsprijs voor hun innovatieve en duurzame ondernemerschap. In 2014 werd loonbedrijf Gebr. Reintjes de allereerste winnaar van de Nederlandse editie in de categorie loonwerk. De Agrafiek Awards worden ook uitgereikt in drie andere sectoren namelijk akkerbouw, melkveehouderij en de varkenshouderij en worden mede mogelijk gemaakt door: 123Machine, Boehringer Ingelheim, Duynie, KWS, en New Holland.

> De volledige beschrijving van het akkerbouwbedrijf van Jan Reinier de Jong en zijn vrouw José Bos vindt u hier.