LoonwerkWinnaars

Loonbedrijf Van der Woerd wint Agrafiek Award 2016

Loonbedrijf Van der Woerd uit Zoelen (Gld.) is door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Agrafiek Award in de categorie Loonwerk. Maas Markelo uit Markelo (Ov.) ging naar huis met de publieksprijs. 

Het juryrapport vermeldt het volgende over Loonbedrijf Van der Woerd: Loonbedrijf van de Woerd wordt geleid door Gijs van de Woerd, en doet 50% akkerbouw en 50% melkvee. Verder hebben ze een eigen akkerbouwtak, 350 ha. Ze zijn mestintermediair voor de bedrijven in de regio. Met deze activiteiten zijn ze perfect in staat de vraag en aanbod van mest, mais en granen te organiseren in hun eigen werkgebied. Ze hebben voor zichzelf een sterke positie gecreëerd in de totale keten.

Veel machines zijn met GPS systemen uitgevoerd. Voordelen zijn dat alle percelen worden opgemeten en dat de data wordt opgeslagen, zodat ze snel de klanten kunnen adviseren. Er kan nu ook makkelijk met de machines in ploegendienst worden gewerkt, waardoor de machines in korte tijd veel draaiuren maken. Hierdoor dalen de kosten per draaiuur fors en is overcapaciteit niet nodig. Indien dit wel nodig is wordt er samengewerkt met collega’s.

Ze werken veel met bandendruk-wissel-systemen omdat ze zich ervan bewust zijn dat ze zuinig met de bodem om moeten gaan. Dit geldt niet alleen met het lentewerk, ook met oogsten wordt met zorg met de bodem omgegaan. Ze werken ook met de digitale werkbon van Agro-it, dit om het administratief overzichtelijk te houden en met minimaal aantal mensen op kantoor toch de zaken kunnen organiseren.

Van de Woerd is een ondernemer die graag nieuwe zaken uitprobeert, maar er niet te snel in zal stappen. Hij zal het eerst goed bekijken.

Agrafiek Award

De Agrafiek Award beloont en stimuleert agrarische ondernemers met een waarderingsprijs voor hun innovatieve en duurzame ondernemerschap. In 2014 werd loonbedrijf Gebr. Reintjes de allereerste winnaar van de Nederlandse editie in de categorie loonwerk. De Agrafiek Awards worden ook uitgereikt in drie andere sectoren namelijk akkerbouw, melkveehouderij en de varkenshouderij en worden mede mogelijk gemaakt door: 123Machine, Boehringer Ingelheim, Duynie, KWS, en New Holland.

> De volledige beschrijving van Loonbedrijf Van der Woerd vindt u hier.