GenomineerdenMelkveehouderij

Genomineerd categorie Melkveehouderij: IJsboerderij de Steenoven, Hummelo

‘Als je deelt, krijg je er altijd iets voor terug’

Als ambachtelijk ijsbereider heeft Ronald Pelgrom zijn eigen pad moeten uitstippelen. De laatste tien jaar zijn streekproducten hip, maar de jaren voorafgaand was pionierswerk. De bewijsdrang van Pelgrom om zijn ijs van De Steenoven tot een succes te maken, maakt hem een ondernemer met een breed blikveld. 

pelgrom_11_6_juisteverhouding10 jaar lang was Pelgrom bezig met het zoeken naar en creëren van de afzet van ijs. “Tot 10 jaar geleden waren streekproducten niet heel hip. Horecaondernemers hadden vrijwel geen interesse, dus het was echt pionieren.” Samen met zijn vriendin trok Pelgrom in die jaren erop uit met ijskarretjes om zijn eigen product te verkopen.

Ondernemerschap

Inmiddels heeft Pelgrom twaalf ijskarretjes rondrijden van diverse omvang, bezit hij een eigen horecazaak, is het bedrijf betrokken bij een boek en tv-programma’s en zit de melkveehouder aan tafel met gerenommeerde chef-koks om mee te denken over nagerechten. “De interesse van zulke partijen geeft ons de bevestiging dat we het goed doen.” Het directe klantcontact heeft Pelgrom gevormd in zijn ondernemerschap. “Je gaat meer marktgericht produceren. Je kunt een leuk ideetje hebben, maar dat wil niet altijd zeggen dat er markt voor is. Luisteren naar de klant is het allerbelangrijkste wat er is. Vergeet nooit waarom je twee oren hebt en maar één mond.”

Het juiste verhaal

Ronald vindt het belangrijk dat het juiste verhaal verteld wordt. Daarom spreekt hij altijd met zijn horeca-klanten af dat het bedienend personeel ook een kijkje komt nemen op het bedrijf. “Zij krijgen de vragen van de klant over de herkomst van het product. Het is belangrijk dat zij antwoorden kunnen geven op vragen. Zij moeten dus weten dat we roodbonte koeien hebben en dat we weidegang toepassen op ons bedrijf. Wij willen meer doen dan een product ruilen voor geld; we willen een totaalbeleving verkopen.”

Bedrijfsprofiel

Ronald Pelgrom (40) heeft een melkveebedrijf en ijsmakerij in Hummelo. Pelgrom heeft 75 melkkoeien en 30 stuks jongvee en bij het bedrijf hoort 51 hectare grond. De gemiddelde productie is 9.000 kg melk met 4,52 % vet en 3,63 % eiwit. Samen met Petra (36) heeft Ronald twee dochters: Elin (7) en Nele (6).

Tekst: Rob van Ginneken