GenomineerdenMelkveehouderij

Genomineerd categorie Melkveehouderij: Melkveebedrijf Lage Bijssel/IJsboerderij Bonestroo, Doornspijk

‘Bijdragen aan positief beeld is een mooie taak’

Wim en Wijmke Bonestroo runnen een groot melkveebedrijf op de Veluwe. De bezoekers van het melkveebedrijf mogen op eigen gelegenheid rondlopen en het bedrijf biedt werk aan jongeren uit de omgeving. Ondanks dat Wim Bonestroo vaak zijn keuzes moet uitleggen, ziet hij het promoten van de melkveehouderij als een schone taak. 

wim-bonestrooVijf jaar geleden verplaatsten Wim en Wijmke Bonestroo hun bedrijf vanuit Nunspeet naar Doornspijk. Vanwege dorpsuitbreiding was er interesse in een deel van hun huiskavel van 7 hectare, wat de veehouders deed besluiten om zich elders te gaan vestigen. De nieuwvestiging pakte de familie Bonestroo groots aan. Er werd een volledig nieuw bedrijf gebouwd, waarin plaats is voor 300 koeien en uitgerust met een automatisch voersysteem.

Open boerderij

Toch wil de familie Bonestroo hun bedrijfsvoering niet beperken tot het melken van koeien. Op de oude locatie in Nunspeet was er al een ijsmakerij. De veehouders besloten deze ijsmakerij niet over te hevelen naar Doornspijk, maar wel het verkooppunt te behouden. “Het nieuwe bedrijf is gelegen aan de fietsroute Het Zeepad van Harderwijk naar Elburg, langs de rand van het Veluwemeer. Deze locatie leent zich prima als verkooppunt van boerderij-ijs. Daarom hebben we besloten om wel het verkooppunt te houden”, legt Wim Bonestroo uit. De ijsboerderij, het terras, de mogelijkheid tot het boeken van arrangementen en de open bedrijfsvoering blijken een ware publiekstrekker. “Elk jaar hebben we zo’n 13 tot 14.000 bezoekers op het bedrijf.”

Een grote stal met 300 koeien en geen weidegang; een bedrijfsvoering die door de burger vaak met argusogen wordt bekeken. Toch vindt Bonestroo niet dat hij vaak in de verdediging moet voor zijn keuzes. “Bezoekers komen binnen met een vooroordeel, en waar mogelijk nemen wij die weg door te laten zien wat we doen. Dat levert vaker positieve reacties op dan je zou veronderstellen. Er ligt nog een hele grote uitdaging voor de sector om de beeldvorming te veranderen, maar ik vind dat een mooie taak om te doen.”

Bedrijfsprofiel

Melkveebedrijf Lage Bijssel/IJsboerderij Bonestroo is eigendom van de familie Bonestroo, bestaande uit Wim (52), Wijmke (49), Arianne (24) en Arno (21). Wim en Wijmke runnen het melkveebedrijf en melken in Doornspijk ongeveer 270 melkkoeien op 80 hectare grond. Met een gemiddelde melkproductie van ongeveer 12.000 kilogram melk per koe wordt een jaarleverantie bereikt van 3,5 miljoen kilogram melk.

Tekst: Rob van Ginneken