MelkveehouderijWinnaars

IJsboerderij de Steenoven wint Agrafiek Award 2016

IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo is door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Agrafiek Award 2016 in de categorie Melkvee. Ondernemer Ronald Pelgrom wint hiermee een ‘Oscar van de Landbouw’. Volgens de jury scoort het melkveebedrijf van Ronald Pelgrom excellent wat betreft sociale en maatschappelijke betrokkenheid. 

Het juryrapport vermeldt het volgende over het bedrijf: ”Vasthouden aan eigen ideeën geeft dit bedrijf met bezoekmogelijkheden voor burgers en buitenlui een open karakter en is daarmee een voorbeeld voor de sector.” Ronald Pelgrom staat in de omgeving bekend als een innovatieve en maatschappelijke ondernemer. Met een team van vijf medewerkers en een twintigtal jonge ijsverkopers is een traditioneel gemengd bedrijf door de jaren omgebouwd tot een moderne melkveebedrijf met een renderende ijsmakerij.

Op het extensieve melkveebedrijf worden 75 roodbonte melkkoeien gemolken. Gemiddeld bedraagt de melkproductie 9.000 kilo per koe per jaar. Vijf procent van de melk wordt verwerkt in het ambachtelijke ijs van de ijsboerderij. Het ijs wordt bereid in een apart geïntegreerd gedeelte van de stal waar bezoekers het bereidingsproces kunnen aanschouwen.

De Steenoven wint ook publieksprijs
Voor het eerst in de historie van de Agrafiek Awards kon het publiek ook stemmen op de eigen favoriet. Ruim 1.500 unieke stemmen werden zo uitgebracht op de drie finalisten; Melkveebedrijf Lage Bijssel uit Doornspijk, familie Lagendijk uit Diessen en IJsboerderij de Steenoven. IJsboerderij De Steenoven sleepte met een miniem verschil van 3% ook de publieksprijs in de wacht. Alle drie finalisten ontvangen een wandplaquette als aandenken voor hun deelname aan de Agrafiek Awards.

> De volledige beschrijving van IJsboerderij de Steenoven vindt u hier.

Agrafiek
Agrafiek is een initiatief van de gelijknamige stichting en de uitgeverijen Prosu Media Producties en Rekad. Agrafiek focust zich op het aspect innovatie, management en duurzaamheid en heeft tot doel om de innovatie inspanningen in de sectoren onder de aandacht te brengen. Deelname aan de Agrafiek Awards staat open voor alle Nederlandse akkerbouwers, loonwerkers, melkveehouders en varkenshouders.

Onderneemt u ook innovatief en duurzaam en wilt u kans maken op de volgende Agrafiek Awards? Dan kunt u zich nu al aanmelden voor de Agrafiek Awards 2018. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar mediaproductiespmp@prosu.nl.